Helsinki Walks sai uuden ja innostavan projektin syksyllä 2020 – Kesko Oyj tilasi meiltä kaupan alan suuryrityksen pääkonttoriin sopivan kirjastokokonaisuuden. Asiakkaalla oli selkeä visio: kirjasto käsittelisi kaupan alan historiaa, yrityshistoriaa, kaupan alan ammattikirjallisuutta ja suomalaisen yhteiskunnan historiaa. Näistä asiakkaan määrittelemistä teemoista innostuneena Helsinki Walksin asiantuntijat kävivät toimeen!

Aloitimme työn kartoittamalla Keskon Oyj:n nykyisen kirjaston kunnon ja selvitimme, mitä yrityksen historiasta oli kirjoitettu. Tärkeintä oli hankkia kokoelmaan mahdollisimman monen paikallisen päivittäistavarakaupan ja keskolaisen kauppiaan tarina, sillä ne ovat pohjana koko Keskon ja K-kauppiasliiton omalle historialle. Nämä ovat myös usein harmittavan pienipainoksisia teoksia, joita on vuosia julkaisun jälkeen hankala enää löytää. Siispä kokonaisuuden kannalta on tärkeää, että nämä palaset Keskon historiasta ovat tallella pääkonttorin kirjahyllyssä. Lisäksi halusimme tallentaa kokoelmaan laajemmin suomalaisen ja pohjoismaisen päivittäistavarakaupan historiaa, sekä Keskoon vuosien varrella sulautuneista yrityksistä kirjoitettuja historiateoksia.  Kirjastoon valittiin myös otanta suomalaisesta taloushistoriasta laajemmin, jolloin mukaan saatiin metsäteollisuutta, sahoja ja pankkisektoria koskevia historiateoksia. Nämä alat ovat muovanneet suomalaisen yritystoiminnan ympäristöä.

Ammattikirjallisuuden kartoittamisessa keskityimme kansainväliseen kuluttamista ja päivittäistavarakauppaa käsittelevään tutkimukseen. Meille oli tärkeää, että Keskon pääkonttorin kirjahylly henkii osaamista, asiantuntemusta ja ymmärrystä yritystoiminnan lainalaisuuksista sekä siitä historiallisesta kontekstista, jossa 80-vuotias yritys on kehittynyt. Hyllyssä on nyt runsaasti kirjallisuutta talon väen käyttöön, tiukasta tutkimustiedosta aina kulttisuosiota nauttiviin Niksi-Pirkkoihin!

IMG_20210924_183526

Vuonna 2018 Paasitornissa kunnioitettiin talon rikasta, 110-vuotista historiaa monin tavoin. Helsinki Walks toimi asiantuntevana yhteistyökumppanina historiaa elävöittävissä hankkeissa. Talot vieraissa käsissä – Helsingin Työväentalo ja Katajanokan Upseerikasino sotavuonna 1918 -valokuvanäyttely sekä Jussi Tuominen -illallisnäytelmä ravintola Graniittilinnassa avasivat yleisölle sisällissodan tapahtumia Helsingissä. Syksyksi tuotettiin Paasitorni 1908 – 2018 -valokuvanäyttely. Yhteiset arvot ja Helsinki Walksin asiakaslähtöinen ote takasivat erinomaisen onnistuneet toteutukset. Yhteistyö jatkuu uusien historiahankkeitten merkeissä.

Kati Kosonen

Markkinointipäällikkö, Paasitorni

Kuva: Helsinki Walks